Hogyan terjed az emberi papillomavírus? Megfertőződhet?

humán papillomavírus átadása

Az emberi papillomavírus (HPV) nagyon gyakori betegség, amelytől sem gyermekek, sem felnőttek nem védettek. Nagyon könnyű megfertőződni ezzel a fertőzéssel, mert sejtjei körülöttünk vannak, és hordozó nélkül sokáig megőrzik életképességüket.

Ezen kívül észrevétlenül megtelepedhet az emberi testben, és csak egy bizonyos pillanatig nyilvánul meg. Ennyi idő alatt a fertőzött tárgy a betegség hordozója, ezért a HPV átterjed mind a véletlenül a közelében tartózkodó embereknek, mind családtagjainak.

A papillomavírus az onkológiai fejlődés provokátora

Szinte minden harmadik ember testén apró növekedések vannak, amelyek kezdetben ártalmatlannak és ártalmatlannak tűnnek. Ha ilyen neoplazmákat találnak, a beteg első reakciója az, hogy népi módszerekkel letépi vagy eltávolítja őket.

Valójában az ilyen cselekedetek gyakran helyrehozhatatlan egészségkárosodást okoznak, mivel a papilloma helytelen eltávolítása kiválthatja a hámszövetek aktív szaporodását. Ez hozzájárul a HPV gyors elterjedéséhez a szervezetben, és egyes esetekben még a bőrsejtek mutációját is előidézi, majd rákos daganattá degenerálódik.

A tudósok a mai napig a papillomavírus minden típusát három kategóriába sorolták:

 • biztonságos;
 • alacsony onkogén;
 • erősen onkogén.

Ezek a csoportok magukban foglalják a betegség bizonyos típusait, amelyeknek megvan a saját valószínűségük, hogy a növekedés rákos daganattá alakul át. Amikor egy alacsony és magas onkogenitású vírus bejut a szervezetbe, behatol a hámsejtek genomjába, ami megváltoztatja szerkezetüket és rosszindulatú daganat megjelenését okozza. Ebben az esetben a betegnek azonnal szakszerű kezelésre van szüksége, mivel ha ezt a problémát figyelmen kívül hagyják, minden halálsal végződhet. Nem érdemes egyedül megbirkózni a betegséggel, mert szakember segítsége nélkül továbbra sem lehet gyógyítani.

Fontos!Az orvosi gyakorlatban vannak olyan precedensek, amikor a páciens biztonságos papillomavírus-formájúnak bizonyul, de külső tényezők hatására, gyakrabban a felhalmozódás mechanikai károsodása miatt, a papillómák még mindig onkológiává degenerálódnak.

Hogyan terjed az emberi papillomavírus

A betegség minden típusa, onkogén és biztonságos, ugyanúgy terjed. A HPV háromféle módon továbbítható:

 • szexuális kapcsolat fertőzött személlyel;
 • a fertőzés átterjedése anyáról gyermekre terhesség alatt (vertikális módszer);
 • háztartási átvitel.

Növeli a betegség megfertőződésének valószínűségét, ha a bőr sérült. Apró horzsolások vagy karcolások révén a vírussejtek gyorsan behatolnak a bőr mélyére, és elkezdenek terjedni az egész testben. Ezenkívül a következő tényezők növelhetik a fertőzés esélyét:

 • a test védelmi funkcióinak gyengülése (szezonális vagy posztoperatív);
 • bél dysbiosis vagy normális mikroflóra rendellenességek jelenléte a hüvelyben;
 • vitaminhiány;
 • alkoholfüggőség;
 • nemi úton terjedő betegségek, különösen a gonorrhoea, a szifilisz, a trichomoniasis
 • bármilyen típusú cukorbetegség;
 • bármely krónikus betegség súlyosbodása;
 • terhesség bármikor;
 • gyakori stresszes helyzetek.

Ezen túlmenően a papillomavírus-fertőzésre a leginkább fogékonyak a "tapasztalattal rendelkező" dohányosok, valamint a kombinált fogamzásgátló tablettákat szedő nők.

HPV szexuális terjedése

hogyan fertőződhet meg az emberi papillomavírussal

Gyengült immunrendszer esetén a beteg emberrel való szexuális kapcsolat százszázalékos módja az emberi papillomavírus fertőzésének. Tekintettel a betegség kórokozójának átterjedésének ilyen magas kockázatára, az orvosok ragaszkodnak ahhoz, hogy megtagadják a gátlástalan szexuális kapcsolatot, és csak bizonyított szexuális partnerrel javasolják az intim kapcsolatok felvételét.

A papillomavírus jellegének tanulmányozása segített megállapítani, hogy az esetek csaknem 75% -ában a fertőzés forrása egy férfi. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fertőzött nők többsége nem a HPV terjesztője. A betegség külső tüneteinek - a nemi szemölcsök - amelyek a belső szervek nyálkahártyáján találhatók, jelenléte növelheti az emberi papillomavírus nőből emberbe történő továbbadásának esélyét. Sőt, még az erős immunitás sem képes mindig megvédeni az ilyen típusú emberi papillomavírus-fertőzés ellen.

Vélemény szerint a betegség csak közönséges közösüléssel (a pénisz hüvelybe való behatolásával) fogható meg. De valójában nem az. Az orvosok szerint a vírus sejtjei a hordozóval való szexuális érintkezés módjától függetlenül terjednek. Lehet:

 • orális szex;
 • kézzel megérinti a nemi szerveket;
 • anális szex;
 • behatolás nélküli szexuális kapcsolat.

Ezenkívül a vírust a nyál tartalmazza, így akár egy egyszerű csók révén is HPV-t kaphat.

Véd az óvszer a betegségektől?

A gátló fogamzásgátlók gyártói szerint az óvszer 99% -ban képes megakadályozni bármilyen nemi úton terjedő betegség fertőzését. Ez egy teljesen logikus kérdést vet fel, működik-e a papillomavírussal?

hogyan védekezhet az emberi papillomavírus ellenA

HPV egy egyedülálló fertőzés, amely ellen nincs teljes védekezés. Ezért még az óvszer sem ad teljes garanciát arra, hogy a fertőzés nem terjed át hordozóról egészséges emberre a közösülés során. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy egy fertőzött tárgyban a vírus sejtjei a bőrön vannak, és ha óvszert tesz fel, akkor a papillomavírus nem a nemi szervekkel érintkezve, hanem a test más részeinek megérintésével jut be a szervezetbe.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az óvszer haszontalan fogamzásgátló módszer. Noha nem véd a HPV ellen, megakadályozza más súlyosabb betegségek terjedését és megakadályozza a nem kívánt terhességet is.

Fontos!Erős immunitás jelenlétében a nemi élet során a HPV megfertőződésének valószínűsége csaknem nulla, azonban az orvosok azt javasolják, hogy ne zárják ki ezt a lehetőséget, és tegyenek további óvintézkedéseket, például rendszeresen fogyasztanak immunmoduláló gyógyszereket.

Vertikális fertőzési módszer

A vírus vertikális átvitelének módja a gyermek fertőzése a magzat fejlődése során vagy a születési csatornán való áthaladása során.

A fertőzés a terhesség hatodik hetéig tart, amikor a gyermek még nem képezte a bronchiolákat és az alveolusokat. Ezen a ponton a magzatban légzőszervi papillomatosis alakul ki. Ha csecsemő születésekor légszomjat diagnosztizálnak a légutak növekedése miatt, akkor az orvosok műtétet hajtanak végre. Ebben az esetben a gyógyszeres kezelés haszontalan.

Ha a várandós anya 6 hetes terhesség után megkapta a papillomavírust, a vírus továbbterjedhet a szülés során. A gyermek elveszíti a placenta védelmét, és áthalad a születési csatornán, ahol fertőzés lép fel.

HPV-kezelés terhes nőknél

Amikor az emberi papillomavírust külső jelek nélkül észlelik, az orvosok immunstimuláló gyógyszerek szedését írják elő a nőnek. Ha a kismamának vannak condylómái a hüvely vagy a méhnyak falán, akkor azokat el kell távolítani. Ezt a következővel teheti meg:

emberi papillomavírus terhesség alatt
 • lézerterápia;
 • elektrokoaguláció;
 • rádióhullámok megsemmisítése.

Különösen súlyos esetben a beteget sebészeti beavatkozásra írják elő. Ezt a módszert csak akkor alkalmazzák, ha a neoplazma meghaladja az 5 cm-t, vagy fennáll az onkológia gyanúja.

A papillomavírus előre megállapított diagnózisával a terhes nő császármetszést kap. Csak így védheti meg gyermekét a fertőzéstől.

Nagyon gyakran a papillomavírus megjelenik a terhesség után. Ennek oka a test védelmi funkcióinak átmeneti csökkenése volt. A hüvely vagy a méhnyak falának növekedésének hiányában nem írnak elő kezelést. Általában a csecsemő születése után a HPV külső jelei önmagukban eltűnnek.

A vírus belföldi továbbadása

Amikor egy személynél diagnosztizálják a papillomavírust, 90% -os biztonsággal kijelenthetjük, hogy az már átterjedt családjának minden más tagjára. HPV-t otthon kaphat:

 • ha beteg cipőt vagy ruhát visel;
 • törölközők, mosdókendők és egyéb személyes higiéniai cikkek megosztása során;
 • a nyálon keresztül edények vagy fogkefe használatakor;
 • egyetlen borotvaborotva használata után (a fertőzés legnagyobb kockázata, ha a bőrt levágják).

A fertőzés terjedésének egyéb módjai

A papillomavírus átvitelének összes felsorolt ​​módszere mellett teljesen lehetséges a betegség kórokozójának kiválasztása:

 • fürdőben, szaunában vagy medencében;
 • a tömegközlekedésben (a vírussejtek felhalmozódásának fő helye a korlátok, ülések, ajtók);
 • amikor kezet ráznak egy beteg emberrel;
 • liftek, mozgólépcsők használatakor;
 • egy körömszalonban (ha a műszereket nem megfelelően sterilizálják).

Nem olyan régen jelentek meg olyan információk, amelyek szerint az emberi papillomavírus-fertőzés eseteinek csaknem 20% -a vérátömlesztés során fordul elő. Ezenkívül a legnagyobb fertőzésveszély a kórházak és klinikák személyzetének számít, akik a pácienssel érintkezve belélegezhetik a betegség sejtjeit. Ebben az esetben az orvosi maszk gyenge védekezési módszer.

Oltás - garantált biztonság a HPV ellen?

Sokan hallottak az emberi papillomavírus elleni oltás előnyeiről, de kevesen tudják, hogy még ez a módszer sem garantálja a fertőzések elleni teljes biztonságot.

Ma kétféle megelőző gyógyszer létezik. Tévedés azt feltételezni, hogy védenek minden létező papillomavírustól. Összetételük segít megvédeni magát csak néhány, a rákra hajlamos HPV-típustól - 6, 11, 16, 18.