Humán papillómavírus

emberi papillomavírus mi ez

A humán papillomavírus (HPV) a Papovaviridea családból származó, rendkívül emberspecifikus fertőzés, amely képes megfertőzni és átalakítani a hámsejteket. Több mint száz HPV-fajt azonosítottak, amelyek közül 35 megfertőzi az emberi urogenitális traktust, károsítva a bőr és a nemi szervek nyálkahártyájának integumentáris hámját.

Minden hatodik ember hordozója a papillomavírusnak - ezt jelzik a WHO adatai. A papilloma vírus által okozott fertőzés szemölcs (condyloma), és a vírusfertőző betegségek csoportjába tartozik, amelyekre jellemző a papillómás képződmények megjelenése a bőrön és a nyálkahártyán. A HPV-t krónikus formája jellemzi, állandó visszaesésekkel.

Okok

Miért alakul ki az emberi papillomavírus, és mi ez? A kórokozó egy olyan vírus, amely a bőr felső rétegét és a nemi szervek nyálkahártyáját fertőzi meg. Ezeknek a vírusoknak a terjedése csak személyről emberre lehetséges; a fertőzés egy beteg ember bőrével vagy nyálkahártyájával érintkezve következik be.

Humán papillomavírus-fertőzés fordulhat elő:

 1. Szexuális kapcsolat. A Nemzetközi Orvosi Szövetség szerint a papillomavírus az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, amely az esetek több mint 60% -át teszi ki.
 2. Születéskor. A fertőzés születéskor az anyától az újszülött csecsemőig terjedhet, amely később papillomavírus vagy gége papillomatosisos betegséggel jár.
 3. Autoinokuláció alatt. Önfertőzés akkor fordulhat elő, ha nem tartják be az alapvető higiéniai szabályokat: epilálás vagy borotválkozás.
 4. Háztartás. Az emberi papillomavírust a megnövekedett vitalitás jellemzi, és sokáig fennmaradhat nyilvános helyiségek meleg, nedves környezetében, például WC-kben, fürdőkben, tornateremekben, uszodákban. A fertőzés különféle bőrelváltozásokon keresztül történik közvetlenül érintkezés útján, személyes higiéniai eszközök használatával vagy nyilvános helyeken.

Különböző típusú HPV okozza vagy vesz részt a fejlesztésben:

humán papillomavírus fertőzés útjai
 • cervicalis dysplasia (62%);
 • preinvazív és invazív méhnyakrák (38%);
 • genitális szemölcsök, húgyúti traktusok (51%);
 • A klinikailag egészséges nők 10% -a hordozza a HPV-t;
 • A vizsgálat során tipikus genitális szemölcsökkel rendelkező betegek 85% -a a hüvely és a méhnyak HPV-fertőzésének további gócait tárja fel kifejezett és enyhe formában.

Ezek az adatok lehetővé teszik számunkra, hogy a genitális traktus papillomavírusos fertőzéseiben szenvedő betegeket a méhnyak intraepithelialis carcinoma kialakulásának nagy kockázatú csoportjának tekintjük.

Besorolás

A következő osztályozás érvényes:

 1. HPV, amelynek megnyilvánulása a szemölcsök különféle típusai (HPV 1-5):
 2. Plantáris szemölcsök (kalluszszerű megjelenés), ezek 1-4 típusú HPV;
 3. Lapos szemölcsök, ezek 3, 10, 28, 49 típusú HPV;
 4. A gyakori szemölcsök a 27. HPV-típus.
 5. A vulvát, a hüvelyt, a nemi szerveket, a méhnyakat és a légzőrendszert érintő HPV-k 6, 11, 13, 16, 18, 31, 33, 35 típusú HPV-k.
 6. A HPV, amelynek kiütéses formájú elváltozása a rákot megelőző betegség (magas onkogén kockázatú HPV) állapotával társul, a HPV 39 és más típusú.

Mint látható, ezek a jóindulatú daganatok a test bármely pontján kialakulhatnak:

 • nyak;
 • arc;
 • mellszobor alatt
 • ;
 • hónaljban;
 • a nemi szerveken;
 • a belső szervek, a száj és az orr nyálkahártyáján.

Az emberi papillomavírus kezelésének szükségessége a következő ténynek köszönhető. A törzs intracelluláris parazita, amely nem képes önálló szaporodásra. Erre a célra használja az emberi test sejtjeit. A vírus sokáig parazitálhat, saját DNS-t vezethet be az emberi kromoszómákba. Észrevehető aktiválódása a csökkent immunitás hátterében figyelhető meg.

Inkubációs időszak

Az inkubációs időszak hosszú: fél hónaptól több évig. Az emberi papillomavírus fertőzést látens (látens) lefolyás jellemzi. Egy személy egyszerre többféle papillomavírussal fertőződhet meg. Különböző tényezők hatására a vírus aktiválódik, fokozott szaporodása és a betegség átjut a klinikai megnyilvánulások szakaszába.

Az esetek többségében (legfeljebb 90% -ban) az öngyógyulás 6-12 hónapon belül következik be, más esetekben hosszú krónikus visszatérő folyamat áll fenn, a folyamat esetleges rosszindulatú daganata (a vírus típusától függően).

Humán papillomavírus tünetei

Az emberi immunitás elég erős a vírus elleni küzdelemhez annak fejlődésének korai szakaszában. És a legtöbb esetben a betegség nem alakul ki. Azonban idővel, több hónap, év vagy akár évtized alatt az embereknél előfordulhatnak az emberi papillomavírus-fertőzés néhány tünete.

A HPV által leggyakrabban okozott betegségeknek több csoportja van:

  A
 1. szemölcsökkerekek, merevebbek, mint a 2–1 cm átmérőjű testnövények. A szemölcsök határai nagyon egyértelműen körvonalazódnak, vannak szabálytalan alakú szemölcsök. Tapintásuk durva és többféle színben kapható. Leggyakrabban olyan helyeken alakulnak ki, ahol a bőr sérül a legjobban: a kezeken, a térdeken vagy a könyökön.
 2. talpi szemölcsök. 1, 2 típusú vírusokkal fertőzve alakulnak ki azokon a helyeken, ahol a cipőt dörzsölik vagy a lábra nyomják. A szemölcs helyén a bőr vastagabbá válik, a szemölcsnek nincsenek egyértelmű határai.
 3. Nemi szemölcs- egyfajta szemölcs, amely általában a nemi szervek nyálkahártyáján és bőrén jelenik meg: férfiaknál a pénisz feje és a fityma bőre, nőknél a szeméremajkak bőre. Megjelenhetnek a hólyagban, a húgycsőben, a méhnyakon, a hüvelyben, a végbélnyílás körüli bőrön, a szájban is. Kívülről ezek a nemi szervi szemölcsök kis emelt formációknak tűnnek, széleik egyenetlenek (megjelenésükben karfiolszerűek). Ezt a betegséget a 6. és 11. típusú emberi papillomavírus okozza.
 4. Bowenoid papulosis. A nemi szervek körül kis lapos szemölcsök (kissé hasonlóak a lapos szemölcsökhöz) jelennek meg. Gyakrabban alakul ki azoknál a férfiaknál, akik folyamatosan váltanak szexuális partnert. Hívják típusok szerint - 16, 18, 31, 33, 42, 48, 51, 54.

Minden olyan vírusfertőzés, amely folyamatosan az emberi testben van (és a HPV éppen erre utal), csak az immunitás csökkenésével aktiválódik.

Humán papillomavírus: fotó

emberi papillomavírus fotó

Hogy elkészítsük az emberi papillomavírust a különböző megnyilvánulásokban, készítettünk egy fotót.

Humán papillomavírus tünetei nőknél

A fertőzés látens formában áthaladhat, és a genitális papillómák kialakulását okozhatja. A genitális szemölcsöket főleg 15-30 éves nőknél figyelik meg.

A 16. és 18. típus által okozott betegségek kialakulásának fő kockázata a méhnyakrák kialakulása. A méhnyakrák átlagosan 26 évvel csökkenti a várható élettartamot. A rák kialakulásának szempontjából csak az a vírus válik veszélyessé, amely több mint egy éve van a szervezetben.

Sajnos ezek a nők betegségei gyakran tünetmentesek az utolsó szakaszig, amikor a kezelés hatékonysága jelentősen csökken.

Emberi papillomavírus tünetei férfiaknál

A férfiak esetében az emberi papillomavírus kevésbé veszélyes, mint a nőkre. Leggyakrabban passzív hordozók. A rák kialakulásának valószínűsége sokkal kisebb.

A

férfiak HPV-je nemi szemölcsöket okozhat a fityma, a glan vagy a frenulum területén. Az ilyen formációkat sürgősen el kell távolítani, mert nemcsak a személyes higiéniát, hanem a szexuális tevékenységet is zavarják.

Megelőzés

Soroljuk fel az emberi papillomavírus-fertőzés megelőzésének fő irányait:

 • személyes higiénés intézkedések nyilvános helyeken;
 • egészséges életmód, amely fenntartja az immunitás magas szintjét;
 • helyes munka- és pihenési rendszer;
 • mérsékelt fizikai kultúra;
 • vitaminok, gyümölcsök, gyümölcslevek bevitele;
 • csak egy szexuális partner (ideális esetben);
 • óvszerhasználat nemi aktus során.

Jelenleg humán papillomavírus elleni oltások állnak rendelkezésre.

Humán papillomavírus kezelése

Jelenleg nincs olyan vírusellenes gyógyszer, amely az emberi papillomavírus eltűnését okozná a szervezetből.

Különböző interferonok és interferonogének csökkenthetik a meglévő szemölcsöket, de nem csökkentik az újak előfordulását. Ezért az emberi papillomavírus kezelésének fő módszere továbbra is a nemi szemölcsök eltávolítása kémiai vagy sebészeti módszerekkel.

Íme a papillómaszövet eltávolításának főbb módszerei:

 1. Sugársebészeti. A rádióhullámú elektróda levágja a daganatot, koagulálja az ereket. Ezután antiszeptikus kötésre van szükség.
 2. Lézer. Érintés nélküli és vértelen módon. Az eltávolított papilloma helyén kéreg marad, amely alatt a gyógyulás zajlik. Hátrányok - a megismétlődés kockázata, a magas költségek, a fennmaradó hegek őrlésének szükségessége.
 3. Elektrokoaguláció. A hatékonyság, az eredmények és az árak tekintetében a módszer hasonló a két korábbi módszerhez.
 4. Sebészeti. Ez egy helyi érzéstelenítésben végzett művelet.
humán papillomavírus-kezelés

A kezelés megkezdése előtt feltétlenül kérdezze meg orvosát:

 1. Milyen kezelések állnak rendelkezésre abban a klinikán, ahol Ön kezelést kap?
 2. Mennyibe kerül az egyes kezelések és melyek a lehetséges szövődmények?
 3. Fájdalmas lesz a műtét?

Hangsúlyozni kell, hogy a papillómák eltávolítása nem tekinthető az emberi papillomavírus-fertőzés teljes gyógymódjának, mivel ebben az esetben egy személy nem szűnik meg vírushordozónak lenni, vagyis a papilláris polipok néhány éven belül újra megjelenhetnek. Ezért az orvosok a megelőzés érdekében az egész test egészének gyógyítását javasolják.

Kriokoaguláció

A kriokoaguláció (moxibustion folyékony nitrogénnel) gyors és hatékony módszer a genitális szemölcsök kezelésére. Az eljárás enyhén fájdalmas és kellemetlen lehet, de ez ritkán jelent komoly aggodalmat a betegek számára.

A genitális szemölcsök kriokoagulációját több alkalommal, több héten keresztül végzik. Az összes eljáráson átesett betegek 75-80% -ánál a genitális szemölcsök teljes eliminációja figyelhető meg.

Javaslatok a betegek számára

Ne próbálja meg saját maga diagnosztizálni és kezelni az emberi papillomavírust.

 1. Először ki kell választania a megfelelő módszert.
 2. Másodszor, mindig fennáll annak a veszélye, hogy a genitális szemölcsöket összekeverik egy rosszindulatú daganattal.

Jobb, ha nem kockáztat, és megbízza egészségét szakemberekkel - ez hosszú és boldog szexuális életet biztosít Önnek. A szexuális élet a papillomavírus-kezelés ideje alatt a teljes gyógyulásig leáll. Szükséges a partner vizsgálata és szükség esetén kezelése.