A papillóma elemzésének fő típusai, gyűjtésük jellemzői

A papillomavírus vagy HPV egy mikroorganizmus, amelynek több tucat alfaja van. Attól függően, hogy egy személy melyik vírustörzsben szenved, bizonyos változások következnek be a bőrön, a nyálkahártyákon és a belső szerveken.

Az onkogén alfajokhoz kapcsolódó HPV-k különösen veszélyesek, vagyis növelik a rosszindulatú betegségek kialakulásának kockázatát. A papilloma időben elvégzett elemzése segít a papillomavírus törzsének megállapításában, és ennek megfelelően vírusellenes kezelésben részesül, ami egyben rákmegelőzés is.

A HPV okai

A humán papillomavírus az egyik legelterjedtebb vírus világszerte.

Úgy gondolják, hogy ennek a mikroorganizmusnak egy vagy több törzse a lakosság csaknem 90%-ában megtalálható. A HPV ilyen széles körű elterjedése az átvitel könnyűségének köszönhető.

A vírus csak emberről emberre terjed, de többféle módon. A legalapvetőbb a szexuális, és lehet hagyományos szexuális kapcsolat, vagy orális vagy anális. A HPV átjuthat az anyától a szülés során a babára, és gyakran egy idő után papillómákat észlelnek a gyermek szájában és torkában.

A papillomavírus gyakran érintkezés útján terjed, azaz sérült bőrön keresztül, vagy amikor bizonyos személyes tárgyakat különböző emberek használnak. A mikroorganizmus párás és meleg környezetben is tökéletesen megőrzi életképességét, így fürdő- vagy medencelátogatás után könnyen gazdája lehet.

A szexuális tevékenység egyes jellemzői növelik a fertőzés kockázatát. Ez a korai kezdet, gyakori partnerváltás, nemi betegségek, abortuszok nőknél. A legtöbb esetben a nők szexuális úton fertőződnek meg HPV-vel, amelyet az orvosok nemi szerveik szerkezetének anatómiai jellemzőivel társítanak.

A papillomavírus nem mindig jelenik meg azonnal, a legtöbb esetben több hónap és év is eltelik, mielőtt külső megnyilvánulása a bőrön és a nyálkahártyán.

Számos provokáló tényező okolható a kórokozó aktiválódásáért, ezek csoportjába tartozik:

 • Az immunrendszer kifejezett gyengülése. Ez súlyos fertőző betegségek után, hosszan tartó antibiotikum-kezelés után, gyakori légúti megbetegedések esetén figyelhető meg.
 • Az elhúzódó és gyakori pszicho-érzelmi stressz negatív hatásai.
 • A nemi szervek, a húgyúti szervek, az emésztőrendszer krónikus betegségeinek jelenléte.
 • Avitaminózis.
 • Rossz szokások - hosszú távú dohányzás, alkoholizmus.

A vírus aktiválása azt a tényt eredményezi, hogy nagy mennyiségben halmozódik fel a test egy bizonyos területén vagy a nyálkahártyákon, és megváltoztatja az itt található sejtek szerkezetét és működését. Ennek a folyamatnak az eredménye a szemölcsök és papillómák megjelenése.

Különösen veszélyesek a nemi szervek szemölcsei, amelyek a külső nemi szerveken, illetve a nőknél a hüvelyben jelennek meg. A bőrön lévő kinövések egyszeresek és többszörösek is lehetnek, gyakran sérülnek, ami növeli a normál sejtek atipikussá válásának kockázatát.

Hogyan és miért történik a humán papillomavírus elemzése?

humán papillomavírus molekulák

Amikor a papillómák megjelennek az emberi testen, a bőrgyógyász határozottan kijelentheti, hogy vírus van jelen a páciens testében.

De annak érdekében, hogy a kezelés a lehető leghatékonyabb legyen, laboratóriumi diagnosztikára van szükség a vírus típusának és mennyiségének meghatározásához a szervezetben.

Feltétlenül meg kell határozni a HPV törzset, ha papillomatikus növekedést észlelnek:

 • A külső nemi szerveken, nőknél a hüvelyben, férfiaknál a péniszben és a húgycsőben.
 • A torok és a száj területén.
 • a végbélnyílás körül.

Az elemzés ebben az esetben lehetővé teszi annak megállapítását, hogy a vírus onkogén vagy nem onkogén csoportba tartozik-e.

Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy előre jelezze a betegség kimenetelét, és olyan kezelést írjon elő, amely megakadályozza a rosszindulatú elváltozás kialakulásának valószínűségét. Szükséges a humán papillomavírus elemzése, és ha rákmegelőző állapotokat észlelnek, nőknél ez a méhnyak diszpláziája vagy leukoplakia.

30 év után minden nő számára ajánlott a papillomavírus elemzése. Ideális esetben három-öt évente egyszer kell újravenni. Az egészséghez való ilyen hozzáállás lehetővé teszi az atipikus sejtek kialakulásának azonosítását megjelenésük korai szakaszában.

A HPV emberi szervezetben történő meghatározására különféle diagnosztikai módszereket fejlesztettek ki. A páciens vért vesz a méhnyakcsatornából és a méhnyakból elemzésre, kaparásra és kenetre. Férfiaknál a húgycső nyálkahártya rétegéből, a prosztata titkából származó sejtekre van szükség az elemzéshez.

Az elemzés megkezdése előtt ajánlatos betartani néhány szabályt. A férfi betegek másfél óráig nem vizelhetnek. Egy nő az előző esti higiénia során ne zuhanyozzon és ne használjon baktériumölő tisztítószereket.

Ha szükséges, ha HPV gyanúja merül fel, biopsziát végeznek. Vagyis egy kis szövetdarabot vesznek ki a sejttranszformáció területéről.

Diagnosztikai módszerek

A modern orvosi központok számos módszerrel rendelkeznek a HPV kimutatására az emberi szervezetben. A leggyakrabban használtak a következők:

 • PCR - polimeráz láncreakció. Ez a módszer a humán papillomavírus DNS kimutatásán alapul, ami szinte a legnagyobb valószínűséggel teszi lehetővé ennek a mikroorganizmusnak a megtalálását. A vizsgálathoz biológiai folyadékokra van szükség - vérre, nyálra, vizeletre, magzatvízre vagy a méhnyak vagy a húgycső nyálkahártyájának kaparására. A DNS-diagnosztika segít a mikroorganizmus típusának és mennyiségi arányának megállapításában is a mintavétel időpontjában.
 • A Digin teszt egy modern, rendkívül érzékeny elemzés, amely lehetővé teszi, hogy egy vírust a száz törzs közül egyhez rendeljen, és meghatározza annak onkogenitását. A papillóma elemzéséhez a hüvelyből vagy a húgycsőből kaparni kell. A kapott eredmények értelmezését orvos végzi. A Digin teszt lehetővé teszi a vírus koncentrációjának kimutatását, jelezve a megváltozott sejtek rákos sejtekké történő degenerációjának magas kockázatát. Ezért ez a tanulmány szükséges a leghatékonyabb megelőző kezelés előírásához.

Pozitív vizsgálati eredmények vagy kétséges eredmények esetén második diagnózist írnak elő. Lehetővé teszi a kezelés eredményeinek értékelését és annak pontos meghatározását, hogy egy személy fertőzött-e HPV-vel.

De még negatív eredmények esetén is, ha lehetséges, minden személyt rendszeresen meg kell vizsgálni, mivel bármikor megfertőződhet a vírussal.

A felmérés jellemzői nőknél

forduljon orvoshoz humán papillomavírus miatt

A nőknél a papillomavírus diagnózisának megvannak a maga sajátosságai. A leginformatívabb egy minőségileg vett kaparás a látható elváltozások zónájából és a nyaki csatornából.

Az anyagot speciális kefével nyerik, ugyanakkor citológiához kenetet vesznek. Egyes esetekben univerzális orvosi szonda használható a mintavételhez. Az anyagot nem szabad menstruáció alatt bevenni, mert megbízhatatlan eredményt fog mutatni.

A nőgyógyász azon páciensei, akik még nem érték el a harminc éves kort, csak citológiát kapnak. A HPV 30 éves kor előtti kimutatása nem tájékoztató jellegű – úgy gondolják, hogy a fiatalok fertőzése titokban történik.

30 év elteltével citológiát írnak elő a papillomavírus vizsgálatával együtt. Ebben az időben fontos, hogy ne hagyja ki azt a pillanatot, amely azt jelzi, hogy a normál sejtek rákos sejtekké degenerálódnak.

A genotipizálás szerepe?

A genotipizálás a vírus típusának laboratóriumi meghatározása. Egy ilyen tanulmánynak számos előnye van, ezek a következők:

 • Több vírustörzs egyidejű kimutatása.
 • A HPV onkogenitás fokának meghatározása. Úgy gondolják, hogy a méhnyakrák akkor fordul elő, ha egy nő HPV 16-os és 18-as típusával rendelkezik.
 • Perzisztens (krónikus) fertőzésből eredő újrafertőződés felismerésének lehetősége ismételt vizsgálatok során.

Az onkogén törzsek azonosítása lehetővé teszi az orvos számára, hogy kiválassza azt a kezelési rendet, amely maximális vírusellenes hatást biztosít a szervezetre, és megelőzi a rákos megbetegedések kialakulását.

Az újragenotipizálás a terápia hatékonyságát mutatja, mivel ugyanazzal a törzzsel nem lehet újrafertőzni.

A tesztek ára

A humán papillomavírus szervezetben való jelenlétének vizsgálatának költsége attól függ, hogy melyik vizsgálatot tervezik.

A hagyományos PCR-diagnosztika a legtöbb klinikán olcsó. Ugyanez a módszer többféle vírus meghatározásával és mennyiségi jelenlétével a szervezetben már drágább. A Dijin teszt legmagasabb költsége.