humán papillómavírus

humán papillomavírus molekula

A papillomavírus fertőzés (humán papillomavírus, papillomavírus) egy onkogén betegség, amely papilláris képződmények (szemölcsök, szemölcsök) formájában jelentkezik az emberi bőrön vagy a nemi szervek területén. A férfiak és a nők szinte egyformán érzékenyek a vírusra.

Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen típusú fertőzés rosszindulatú daganat kialakulását jelezheti. Ma ennek a vírusnak több mint 100 faja ismert az orvostudományban. Közülük körülbelül 30 csak a női nemi szerveket érinti.

Az Egészségügyi Világszervezet tanulmányozta a HPV-t – a humán papillomavírust ilyen röviden nevezik, és kiderült, hogy a Föld lakosságának több mint 60%-a fertőzött vele. Sőt, egy részük csak hordozó, míg másokban a bőr, a nyálkahártyák papillomatosisában nyilvánul meg, de egyes esetekben a humán papillomavírus sejtdegenerációt és rákot okoz.

Etiológia

A világ lakosságának mintegy 60%-a humán papillomavírus fertőzés potenciális hordozója. A legtöbb esetben a vírus beteg emberről egészséges emberre terjed. Ezenkívül a provokáló tényezők a következők:

 • a szexuális tevékenység kezdete korai életkorban;
 • védekezés nélküli szex, a szexuális partnerek gyakori cseréje;
 • krónikus gyulladás a nemi szervek területén, az urogenitális rendszer fertőző betegségei;
 • gyakori abortuszok;
 • gyenge immunitás;
 • alkohollal való visszaélés;
 • a személyes higiéniai szabályok be nem tartása.

Az orvosi gyakorlat szerint a nők a fő kockázati csoportba tartoznak. Az ilyen betegség "elkapásának" valószínűsége meglehetősen magas a 20-45 éves korosztályban. Vagyis azok, akik aktív szexuális életet élnek.

Általános tünetek

Az ilyen típusú fertőzés tünetei attól függenek, hogy pontosan mi volt a provokáló tényező. A betegségnek nincs egyetlen klinikai képe. A következő tünetek azonban megkülönböztethetők:

 • szemölcsök kialakulása;
 • bőrirritáció a nemi szervek területén;
 • kellemetlen érzés a közösülés során;
 • bőrpír és részleges viszketés.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a bőrirritáció és viszketés formájában jelentkező tünetek más betegségre is utalhatnak. Ezért az öngyógyítás semmi esetre sem éri meg. Ilyen tünetek esetén jobb, ha azonnal forduljon bőrgyógyászhoz.

A szemölcsök leggyakrabban a következő helyeken jelennek meg:

 • a tenyér, a talp bőrén;
 • a nemi szervek területén;
 • a szájüregben.

Súlyosabb esetekben ez a fajta fertőzés a méhnyakban, a hólyagban és a hüvelyben alakulhat ki. A szemölcsök egyetlen módja a műtét. A humán papillomavírus fertőzés a nőknél méhnyakrákhoz vezethet. Ami a férfiakat illeti, az onkogén tényezőt sokkal ritkábban figyelik meg.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a fejlődés első szakaszában az ilyen típusú tünetek gyakorlatilag nem jelentkeznek. Ez az, ami gyakran a fertőzés onkogén kockázati tényezőjéhez vezet.

Patogenezis

A vírussal való fertőzés csak akkor lehetséges, ha egy egészséges embernek a nemi szervek mikrotraumája van. Ebben az esetben a papillomavírus bejut az egészséges ember testébe, és elkezd fejlődni.

Az onkogén típusú vírus lappangási ideje több hónaptól több évig is eltarthat, anélkül, hogy tüneteket mutatna. Más szavakkal, egy már fertőzött személy lehet hordozó, és nem tud róla.

HPV nőknél

Mint már említettük, a 20-45 év közötti nők a leginkább érzékenyek a vírusra. De itt érdemes megjegyezni, hogy a fő kockázati csoportba azok tartoznak, akik gyakran váltanak szexuális partnert, és védekezés nélkül szexelnek.

A nők ilyen típusú fertőzései a következő csoportokra oszthatók:

 • magas onkogenitás;
 • alacsony onkogenitás;
 • nem onkogén típusú.

A nők egészségére a legveszélyesebb a magas típusú onkogenitás fertőzése. Szinte mindig rákhoz vezet - rosszindulatú daganathoz, méhnyakrákhoz. A patológia ilyen kialakulásának kockázata 90%. A helyzetet súlyosbítja, hogy a fejlődés korai szakaszában a betegség nem mutat tüneteket. Esetenként apró szemölcsök jelenhetnek meg a tenyéren és a talpon.

A magas onkogenitású fertőzés típusa esetén szemölcsök képződnek. Ezek a szemölcsökhöz hasonló képződmények, de szaggatott szélekkel. Ilyen formációk jelenhetnek meg a hüvelyben, a végbélnyílásban, a perineumban. Néha a szemölcsök folyadékot tartalmazó buborékok formájában jelentkezhetnek, amelyek végül felrobbannak és kellemetlen szagot bocsátanak ki.

A HPV-fertőzés magas típusa hüvelyi és szeméremtestrákot is okozhat. Ritkább klinikai esetekben a nasopharynx rákja lehetséges. Meg kell jegyezni, hogy szinte lehetetlen teljesen meggyógyítani a HPV onkogenitásának magas formáját.

papilloma vírus férfiaknál

A férfiaknál a papillomavírus fertőzés tünet nélkül jelentkezhet. Érdemes megjegyezni, hogy a fő kockázati csoportban azok a férfiak, akik gyakran váltanak szexuális partnert, védekezés nélkül szexelnek.

A kóros formációk az alábbi helyeken lokalizálódnak:

 • a pénisz fején és szárán;
 • a herezacskó bőrén;
 • a perineumban;
 • a nyálkahártyán.

Az ilyen formációk csoportosíthatók. Általában nem okoznak viszketést és egyéb kellemetlen érzéseket. Nagyon ritkán csak közösülés közben kísérheti viszketés vagy égés.

Az ilyen típusú vírusok férfiaknál nagy onkogenitásúak lehetnek. Ez a nemi szervek rákjához vezet. De ha időben elkezdi a kezelést, akkor az onkogén betegségek kockázata minimálisra csökken. A HPV vírus okozta szemölcsöket műtéti úton vagy speciális kémiai oldatokkal távolítják el. Útközben vírusellenes gyógyszereket írnak fel. Ezért a férfiaknál az ilyen típusú betegségek kialakulásának korai szakaszában teljesen kiküszöbölhető.

humán papillomavírus nőkben és férfiakban

Diagnosztika

A HPV-fertőzés diagnózisa több szakaszból áll. Kezdetben orvosi vizsgálat és az anamnézis tisztázása történik. Ha a betegség gyanúja nőknél merül fel, akkor az elsődleges vizsgálatot nőgyógyásznak kell elvégeznie. Ezt követően a következő vizsgálatokat lehet előírni:

 • hüvelyi kaparás;
 • a hüvelyszövet biopsziája;
 • PCR elemzés.

Ez utóbbi nemcsak a diagnózis pontos felállítását teszi lehetővé, hanem a kóros folyamat kialakulásának okának, fejlődési formájának meghatározását is. Ha fennáll az onkológiai betegség kialakulásának kockázata, akkor általános és biokémiai vérvizsgálatot, műszeres kutatási módszereket írnak elő.

HPV fertőzés gyanúja esetén kolposzkópia kötelező. Ez a méhnyak vizsgálata a mély patológiás elváltozások azonosítására.

Ami a férfiakat illeti, a diagnózis nagyjából ugyanazt a képet illeti. Urológus vagy sebész vizsgálata után beutalót adnak vizsgálatra.

Csak a diagnózis eredményei alapján az illetékes orvos előírhatja a megfelelő kezelést. Minél korábban diagnosztizálják a betegséget, annál kisebb a szövődmények kockázata.

Kezelés

Jelenleg nincs olyan gyógyszer az orvostudományban, amely szándékosan elpusztítaná a HPV vírust. Ezért a kezelés összetett. Nemcsak a betegség formáját veszik figyelembe, hanem az előfordulásának okát is. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a HPV-vírussal megbetegedett vagy beteg személyt a kezelőorvosnak rendszeresen meg kell vizsgálnia. A papillomavírus teljes gyógyítása csak a korai szakaszban lehetséges. Mindenesetre a rák kialakulásának vagy egy rosszindulatú daganat kialakulásának veszélye mindig fennáll. A vírust könnyebb elkerülni, mint megszabadulni tőle.

A papillomavírus fertőzés kezelése feltételesen a következő szakaszokra osztható:

 • szemölcsök vagy szemölcsök eltávolítása;
 • gyógyszeres terápia az új formációk megelőzésére;
 • az immunrendszer erősítését célzó terápia.

Figyelembe kell venni, hogy egy ilyen kezelési program csak akkor alkalmazható, ha nem áll fenn rosszindulatú daganat vagy nemi úton terjedő fertőzések kialakulásának veszélye. Ha ez utóbbi beigazolódik, a kezelési program az alapbetegség megszüntetésére szolgáló gyógyszereket tartalmaz. Vírusellenes gyógyszereket minden esetben használnak. A legtöbb esetben széles spektrumú gyógyszereket írnak fel. Az ilyen gyógyszerek alkalmazása azonban nem zárja ki a betegség kiújulását.

Sokkal nehezebb gyógyítani a HPV vírust, ha krónikussá vált és magas az onkogén faktor. Ebben az esetben további vizsgálatokat írnak elő, és kemoterápiát alkalmaznak.

A humán papillomavírus kezelése csak hozzáértő szakember által lehetséges. Az öngyógyítás itt elfogadhatatlan, mivel a HPV-vírust onkogénnek ismerik el. Ezért a legtöbb esetben meglehetősen nehéz gyógyítani. Még a genitális szemölcsök vagy szemölcsök műtéti eltávolítása sem zárja ki újbóli kialakulását.

Hogyan kell helyesen kezelni a papillomavírust, csak szakember tudja megmondani. A népi gyógymódok használata a HPV gyógyítására nem elegendő. Ezért, ha a betegség tüneteit észlelik, azonnal forduljon hozzáértő orvoshoz.

Megelőzés

Az egyik leghatékonyabb megelőző intézkedés a vírus elleni védőoltás. Ezzel nemcsak a HPV-fertőzés, hanem a méhnyakrák kialakulását is megelőzhetjük a szervezetben. Ezenkívül a következő szabályokat kell betartani:

 • csak védett szex;
 • az immunrendszer erősítése;
 • nőgyógyász vagy urológus rendszeres vizsgálata;
 • személyi higiénia.

Gondosan figyelemmel kell kísérnie egészségét, nem szabad visszaélnie az alkohollal, a dohányzással. Ami az intim életet illeti, ha lehetséges, a szexuális partnerek gyakori cseréjét ki kell zárni. A tünetek esetén azonnal forduljon orvoshoz, és ne öngyógyuljon.