A talpi szemölcs eltávolítása: a különböző módszerek áttekintése

talpi szemölcsök okai

A talpi szemölcsök (tövis, talpi szemölcs) jóindulatú daganatok, amelyeket az emberi papillomavírus (HPV) okoz. Főleg fiataloknál fordulnak elő, és nem jelentenek különösebb veszélyt, mivel onkogenitásuk mértéke túl alacsony.

Ennek ellenére jobb a bőrgyógyászhoz fordulni a szaporodások eltávolítása érdekében. A szemölcsök kivágásának modern instrumentális módszerei sokkal hatékonyabbak, mint a banális celandin, sőt a műtéti beavatkozás is, de ezeket kizárólag a kezelőorvos utasítása szerint alkalmazzák.

Az ilyen terápia minimálisra csökkenti a kóros folyamat megismétlődésének kockázatát, és megakadályozza a talpon lévő bőrelváltozások további gyökeresedését és szaporodását.

Előfordulás okai

A szemölcs jóindulatú bőr neoplazma. A gerinc megjelenése a papilloma vírus emberi testének behatolásának köszönhető, amelynek fajtái körülbelül 100 vannak.

Az emberi testbe való behatolás után a HPV sokáig nem adja ki magát, "alvó" állapotban van. De amint kedvező körülmények jönnek létre számára, aktiválódik és azonnal szaporodni kezd, hatással van először a lágy szövetekre, majd a dermis rétegeire, ami előbb-utóbb szemölcsök kialakulásához vezet.

Az alvó HPV állapot a következőknek köszönhető:

 • erős immunitás;
 • fagocitózis (specifikus védekezési reakció, amelyet a kóros szerek emberi testbe való behatolása aktivál).

A HPV megfertőződésének kockázata a következőkön múlik:

 • a vírus állapota a fertőzött személy testében;
 • a kapcsolat jellege (közvetlen / közvetett);
 • a HPV-hordozó immunitásának állapota.

A gyenge immunitású emberek leginkább fogékonyak a papillomatosisra. De más tényezők is befolyásolhatják a talpi szemölcsök kialakulását:

 • állandó stressz;
 • túlterhelés;
 • a higiéniai szabályok be nem tartása;
 • a test kimerülése;
 • kényelmetlen vagy feszes cipő;
 • sebek, karcolások, fekélyek a láb bőrének felületén.

A HPV a következők révén juthat be az emberi testbe:

 • törölközők vagy a vírus hordozójához tartozó egyéb tárgyak használatával;
 • kézfogás.

A tüskék kialakulására hajlamosító tényezők a következők:

 • fokozott izzadás a lábakon;
 • gyakori érintkezés háztartási vegyszerekkel (még akkor is, ha a mosott ruhaneműt jól leöblítették);
 • sérülések, amelyek a lábak bőrének integritását sértik;
 • bőrkeményedés, tyúkszem;
 • az endokrin és a szív- és érrendszeri betegségek;
 • nem steril körömápoló eszközök használata;
 • nyilvános fürdők, szaunák, uszodák, strandok látogatása.
miért jelennek meg a talpi szemölcsök

Az emberi bőr több rétegből áll, amelyek a következők:

 • epidermisz;
 • dermis;
 • szubkután zsír.

Az emberi testbe kerülve a papilloma vírus megfertőzi az epidermisz (bőr) alaprétegét, és aktívan szaporodni kezd. A papillomavírus által érintett sejtek az epidermisz teljes lebontása során fokozatosan emelkednek, végül a hám stratum corneumán helyezkednek el. Így a bőr durvulása és keratinizációja következik be, amely a szemölcsöt képezi.

Tünetek

Az egyes személyek inkubációs periódusa másként tart. Átlagosan több héttől hat hónapig terjed. Ez idő alatt a vírussal fertőzött sejtek száma gyorsan növekszik. De mivel a plantáris szemölcsöt okozó HPV-típusú DNS-gén nem hatol be a sejtmagokba, az onkológiai folyamat kialakulásának kockázata szinte teljesen kizárt.

A talpi szemölcs egy kemény bőrnövény, világos határokkal, ovális vagy kerek alakú. A felhalmozódás átmérője 1-2 cm. A rúdnak van egy rúdja, amely mélyen bejut a dermis rétegei közé, és ő okoz kényelmetlenséget és fájdalmat járás közben. Körülbelül 1-3 cm-rel nyúlik ki a bőrfelszín felett, ebben az esetben a neoplazma normális színű, világosbarna vagy rózsaszínű lehet.

A bőrnövekedés kezdeti szakaszában a felülete sima, azonban „érlelődve” durvává válik, ennek következtében érdessé válik. Árnyalata szürkés-sárgává válik, a közepén kráterszerű mélyedés jelenhet meg. A talpi szemölcsök felületén szintén gyakoriak a barna foltok. A neoplazma szöveteiben a felszíni kapillárisok trombózisának folyamataként jelennek meg.

A legtöbb esetben a talpi szemölcsök egyszeri növekedések. Bizonyos helyzetekben azonban lehetséges a lánya tüskék képződése, ami a papillomavírus túlzott aktivitását jelzi. A neoplazmák nagy része sajátos mozaik mintát hoz létre a bőr azon területén, ahol lokalizálódnak, ezért "mozaik szemölcsöknek" is nevezik őket.

Esetenként a gerinc önmagában eltűnhet, anélkül, hogy kezelést kellene tennie. Ugyanakkor az ember nem hagy nyomot azon a helyen, ahol lokalizálták. Ez azonban nem gyakori, mivel a láb egy olyan hely, ahol a neoplazma gyakran megsérül. Ennek eredményeként önpusztítása szinte lehetetlenné válik. Éppen ellenkezőleg, folyamatosan gyulladhat, vérezhet és fájdalmat okozhat.

Hogyan néznek ki a talpi szemölcsök: fotó

hogy néz ki a talpi gázkar

Annak megértéséhez, hogy egy gerinc a lábon hogyan néz ki egy felnőttnél, megtekintheti a talpi szemölcs bemutatott fotóját.

Diagnosztika

A legtöbb esetben nincs szükség diagnosztikai eljárásokra a talpi szemölcsök diagnosztizálására - a diagnózis a láb érintett területeinek bőrgyógyász vizuális vizsgálatán alapul.

Ha azonban szükség van egy módszer megválasztására a bőr neoplazmájának eltávolítására, szükség lehet laboratóriumi vizsgálatra a gerinc felületéről vett kaparásról.

Hogyan kezeljük a talpi szemölcsöket: Alapelvek

A talpi szemölcsök kezelésére gyakran elegendő a helyi kezelés. Ha azonban a vírus túl aktív, és lánydaganatok vannak, az orvos szisztémás terápiát írhat elő az antivirális és immunmoduláló gyógyszerek bevitele alapján. Segítenek elnyomni a papillomavírus aktivitását és erősítik az immunrendszert, ami viszont segít megelőzni a HPV mélyebb behatolását és károsodását a bőr egészséges területein.

Azonban továbbra is a helyi kezelést részesítik előnyben, amely nemcsak a gerinc tetejét távolítja el, hanem a szárát is. De rögtön meg kell jegyezni, hogy a jól ismert népi gyógymódok alkalmazása a szemölcsök ellen gyakran nem túl sikeres, ezért jobb, ha mégis bőrgyógyász segítségét kérjük, kivizsgáljuk és ezt követően kezeljük.

A talpi szemölcsök leghatékonyabb és leggyakrabban alkalmazott kezelési módjai a következők:

 1. Kémiai pusztítás. Speciális gyógyszerek segítségével a bőr neoplazmáit cauterizálják, ami szöveteik szerkezetének teljes megsemmisüléséhez vezet. Bizonyos gyógynövények és gyógymódok cauterizáló tulajdonságán alapszik a tövisek kezelése a népi gyógymódok segítségével.
 2. Helyi citotoxikus gyógyszerek alkalmazása. A legnagyobb hatást az 5-fluorouracilon alapuló eszközök, valamint a kenőcsök jelentik.
 3. Fagyasztó talpi szemölcs folyékony nitrogénnel. Ezt az eljárást kriodestrukciónak nevezzük. Egy speciális készülék segítségével, ahol a szükséges gyógyszert feltöltik, a felhalmozódást lefagyasztják (az expozíció hőmérséklete eléri a -220 ° C-ot), majd ezt eltávolítják. A manipulációt helyi érzéstelenítésben hajtják végre, és a diploma megszerzése után gondos bőrápolást igényel.
 4. Műtét. Ebben az esetben a szemölcsök speciális orvosi eszközzel - egy Volkmann-kanállal - való kaparáshoz folyamodnak. A tüskék rendes kivágása közönséges szikével lehetséges, de ez az eljárás már régen elavult.

A fenti manipulációk mellett a talpi szemölcsök eltávolítását modern instrumentális technikák alkalmazásával hajtják végre. Közülük a legnépszerűbbek:

 1. Lézeres koaguláció, amely mindössze 1 alkalommal segít megszabadulni a bőr növekedésétől.
 2. Elektrokoaguláció. A gerinc kíméletes eltávolításához speciális elektromos szikét használnak. Az eljárás után sebek és apró hegek maradhatnak, ezért nem használják olyan gyakran, mint a lézeres koagulációt.
 3. A talpi szemölcsök rádióhullám-eltávolítása. A manipulációt a gyógyszer által kibocsátott ultrahangos frekvenciák alkalmazásával hajtják végre. Az eljárás ugyanolyan népszerű, mint a kriodestrukció vagy a lézeres koaguláció.
 4. Ózonterápia.

A talpi szemölcsök műszeres eltávolítása kiegészíthető helyi terápiával, antivirális hatású gyógyszerek alkalmazásával. Az alapok ilyen kombinációja jelentősen csökkenti a kóros folyamat megismétlődésének kockázatát, jelentősen növelve a kezelés általános hatékonyságát. Ehhez a betegnek kenőcsöket vagy interferonok szubkután injekcióit, valamint alkalmazásokat írnak elő.

A gyógyszerek alkalmazása előtt egy kezelésre van szükség az epidermisz gerinc felszínén elhelyezkedő corneum rétegének lágyítására. Erre a célra keratolitikumokat alkalmaznak, amelyek azonban nem távolítják el magát a növekedést, ezért nem alkalmasak a papillomatosis független gyógymódjaként. Nem csak kenőcsöket használhat - leggyakrabban az orvosok javasolják a kukorica vagy a baktériumölő tapaszok ragasztását. Néhány nap elegendő a szemölcs lágyításához, amely után közvetlenül folytathatja a fő kezelést.

Mivel a fogó hajlamos a gyakori gyulladásra, és a másodlagos fertőzés kockázata túl magas, előfordulhat, hogy a betegnek antibakteriális vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket kell alkalmaznia. Ebben az esetben azonban külön helyet kap a helyi kezelés.

A talpi szemölcsök lézeres eltávolítása

Manapság az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb instrumentális módszer a talpi szemölcsök eltávolítására a lézeres koaguláció. A széndioxid lézereknek több típusa létezik, amelyek segítségével a bőr neoplazmáinak megsemmisítése történik. Ennek köszönhetően az egyes növekedési típusokhoz külön lézertípust alkalmaznak, amely hozzájárul a szemölcs teljes kivágásához és a kezelt területen történő újbóli megjelenésének megakadályozásához.

A lézersugárnak való kitettség elve egyszerű. A magas hőmérséklet miatt a folyadék elpárolog a talpi szemölcs szöveteiből, ennek következtében nekrózisuk bekövetkezik. És bár ez a folyamat eltart egy ideig, a lézeres koaguláció lehetővé teszi az esztétikus és fájdalmas daganatok eltávolítását mindössze 1 eljárás során. Ennek a technikának a fő előnye nem is a magas hatékonyság, hanem az ellenjavallatok és mellékhatások szinte teljes hiánya. Hátránya az eljárás magas költsége, ezért nem minden beteg engedheti meg magának, hogy elvégezze azt.

A tüskék eltávolításának legjobb módját csak szakképzett szakember - bőrgyógyász - választhatja ki. Azt is javasolja, hogyan kell felkészülni az eljárásra, és elmondja, milyen intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozza a talpi szemölcs megismétlődését.

Gyógyszertári késztermékek

hogyan lehet megszabadulni a talpi szemölcstől

Ha a talpi szemölcsnek még nem volt ideje mélyen gyökerezni és eldurvulni, akkor kész oldatok és kenőcsök segítségével eltávolítható, szabadon kiadva a gyógyszertárakban. Mindegyik termék tartalmaz lúgot vagy savat, ezért szigorúan be kell tartania a kiválasztott gyógyszer használati utasítását.

A tövisre jó gyógyszer a szalicilsav vagy a bórsav, amelyet kenőcsök vagy alkalmazások formájában használnak.

Hagyományos orvoslás

A hagyományos orvoslás arzenáljában számos recept létezik, amelyek rendkívül hatékonyak a különböző szemölcsök - köztük a talpi szemölcsök - elleni küzdelemben. De nem praktikus önálló eszközként használni őket - a legtöbb esetben gyógyszerészeti gyógyszerekkel kell kombinálni őket.

Íme a leghatékonyabb receptek:

  celandinlé. Talán ez az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb népi gyógymód, amelyet különböző típusú bőrnövekedések kezelésére használnak. Csak a friss gyümölcslével történő feldolgozás szükséges naponta 2-3 alkalommal, amíg azok teljesen eltűnnek.
 1. Fokhagymalé. Ez a szer erős vírusellenes, baktericid és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Mielőtt felhasználná a talpi szemölcsök kezelését, a növekedést először meg kell párolni és kissé levágni, majd fokhagymalével meg kell kenni és kötéssel be kell csomagolni. Az eljárást naponta végzik. A kúra 2-3 hét.
 2. ecetsav. A jogorvoslat elkészítéséhez 2-3 órán át ragaszkodni kell a hagymához ecetsavban, majd tömörítést készíteni és kötéssel rögzíteni. Hagyja egy éjszakán át.
 3. Berkenye bogyókból készült zúzmara.

A szemölcsök elleni küzdelemben azonban a leghatékonyabb módszerek nem a gyógyszerek, nem a hagyományos orvoslás fent említett receptjei, és még korszerű instrumentális módszerek sem ezek eltávolítására, hanem egy erős immunrendszer. Azoknál az embereknél, akiknek immunállapota pozitív változásokon ment keresztül, a lábak bőrelváltozásainak spontán eltűnése volt.

Az immunrendszer erősítésének számos módja van: sportolás, friss levegőn járás, megfelelő táplálkozás, a rossz szokásokról való lemondás és végül speciális gyógyszerek - immunmodulátorok. Bárhogy is legyen, nevezetesen a tartós és erős immunitás az egész szervezet abszolút egészségének kulcsa.

Megelőzés

A talpi szemölcsök elsődleges megelőzése a HPV-fertőzés megelőzésére irányul. Ehhez a következőkre van szükség:

 • legyen egyéni cipője a nyilvános medencék, fürdők, szaunák látogatásakor;
 • csak saját törölközőket és személyes higiéniai termékeket használjon;
 • viseljen kényelmes cipőt;
 • küzdelem a láb izzadásával;
 • kezelje a lábakon található sebeket, repedéseket vagy akár kisebb karcolásokat.

A talpi szemölcsök másodlagos megelőzéséhez meg kell erősíteni az immunrendszert antivirális és immunmoduláló gyógyszerek alkalmazásával. Az eljárás után azonnal el kell kezdeni az orvos által felírt gyógyszereket a bőr neoplazmájának eltávolítására, ami önmagában stresszt jelent a szervezet számára.

Kötelező a terápiás tanfolyam befejezése, mivel megszakításával minden erőfeszítés nullára csökken, így még egy képzett szakember sem tudja kiküszöbölni a talpi szemölcsök újbóli kialakulásának kockázatát.