Papillómák: fotó, okai, papillómák kezelése

a papillómák okai

A papilloma a bőr jóindulatú daganata, kis növekedések és szemölcsök formájában. Ma bebizonyosodott, hogy a papillómák vírus eredetűek. Kapcsolat és háztartási érintkezés útján megfertőződhet a betegség, ha a vírus apró károsodásai és mikrorepedései révén bejut a bőrbe. Jelenleg a papillómák több fő típusát fedezték fel: lapos, egyszerű, talpi, filiform, hegyes. Vannak papillómák, amelyek nem védett nemi úton terjednek. Az ilyen neoplazmákat genitális szemölcsöknek nevezik, és nagy veszélyt jelentenek a nők egészségére. Lokalizációjuk helye a külső nemi szervek, a méhnyak. Az ilyen papillómák általában észrevétlenek maradnak, mivel semmilyen módon nem árulják el jelenlétüket. Nagy a valószínűsége azonban annak, hogy a méhnyak nyálkahártyájának rosszindulatú daganatává alakulnak át.

Papillómák okai

A betegség oka az emberi papillomavírus (rövidítés - HPV), amely a Papoviridae családba tartozik. Az emberi testbe kerülve a papilloma vírus bejut a hám bazális sejtjeibe, ahol aktívan szaporodik. A papilloma vagy szemölcsök megjelenése a bőrön a vírus magas aktivitásának eredménye. Maga a neoplazma ereket tartalmazó hámszövetből áll, ezért sérülése vérzés megnyitásához vezethet.

A test külső részén lokalizált papillómák többségének kialakulása nem jár semmilyen tünet megjelenésével. Néha a bőr enyhe bizsergésével és viszketésével érezhetik magukat. A papilloma a megjelenése alapján felismerhető. Külsőleg ez egy kis növekedés, amely a bőr fölé emelkedik, és általában nem különbözik tőle színében. Néha világosbarna papillómákat találunk. A két centimétert elérő, a test nyitott területein (nyak, dekoltázs, arc) elhelyezkedő nagy daganatok esztétikai kényelmetlenséget okozhatnak.

A papilloma oka leggyakrabban egy legyengült immunrendszer, amely nem képes megbirkózni a szervezetbe időben bejutott vírussal. A kockázati tényezők a következők: dohányzás, alkoholfogyasztás, gyakori stressz, az emésztőrendszer betegségei, harsány szex. Az úszómedencék, a szaunák és a nyilvános fürdők meglátogatásakor is megbetegedhet. A papilloma az anyától a csecsemőig születéskor kerül át. A hám mély rétegeiben található és nem érezteti magát, a vírus szunnyadónak tekinthető, nem jelent veszélyt a hordozójára és a környezetére sem. Ezért jelenléte az emberi testben nem jelzi a kezelést. A fertőző papillóma a bőr felső rétegeihez jutva láthatóvá váló neoplazma formájában lokalizálódik a felszíne felett.

Papillómák kezelése

A papilloma önkezelése erősen nem ajánlott. Legjobb esetben pozitív eredmény hiányában, a legrosszabb esetben - másodlagos fertőzés bevezetésével jár a bőr alatt. Lehetetlen a papilloma eltávolítását önállóan végrehajtani, kihúzni, és körmökkel is fésülni vagy karcolni. Egy helytelenül eltávolított papilloma egy idő után újra ugyanott képződik. Ezért ezt a kényes kérdést szakemberre - bőrgyógyászra kell bízni.

a papillómák eltávolításának módjai

Manapság a papilloma eltávolításának több módja van:

  • Elektrokoaguláció;
  • Lézeres eltávolítás;
  • Eltávolítás rádió késsel;
  • Kriodestrukció.

Az elektrokoaguláció egy nagyfrekvenciás áram hatása az érintett bőrfelületre, amelynek hatása alatt a fehérjeszövet koagulál. Az érzéstelenítést nagy papillómák eltávolítása esetén alkalmazzák. Ennek a módszernek a fő előnye maga az eltávolítási eljárás teljes vértelensége, amely után nincsenek észrevehető nyomai az orvosi beavatkozásnak a bőrön.

A lézer orvosi célú használata nagymértékben megkönnyítette az orvosok és a betegek létét. Ma egy lézer segítségével sokkal komolyabb műveleteket hajtanak végre, mint egy közönséges szemölcs eltávolítását. A jóindulatú bőrelváltozások eltávolítására szolgáló lézeres módszer az egész világon elismert. Nagyon sok előnye van: gyors eljárás, összehasonlító fájdalommentesség, vér és hegek hiánya a bőrön, amelyek a papilloma sebészi szikével történő eltávolítását követően keletkeznek. A papilloma lézeres eltávolítása után a beteg bőrén vékony védőfólia képződik, amely 12-14 nap múlva önmagában eltűnik, helyette egészséges bőrt hagyva, amely nem különbözik a test többi részétől.

Azoknak a betegeknek, akik félnek a papilloma újbóli megjelenésétől, vagy már rossz tapasztalataik vannak a megszabadulástól, ajánlatos egy speciális rádió kés segítségével eltávolítani a neoplazmát, amely levágja a hámszövet teljes területét a rajta található papillómával együtt. A műtétet természetesen érzéstelenítéssel hajtják végre, és garantálja a papilloma egész életen át tartó megszüntetését ezen a bőrterületen.

A nem kívánt bőrhibák eltávolításának másik modern módja a kriodestrukció - a neoplazma folyékony nitrogénnel történő cauterizálása. Maga az eljárás fájdalommentes, de van egy hátránya - egyes esetekben, például a nemi szemölcsöknél, hatástalan.

Szakember minden esetben javasolhatja, hogy melyik módszer a leghatékonyabb a papilloma eltávolítására. Miután egyszer és mindenkorra úgy döntött, hogy megszabadul a vírus kellemetlen megnyilvánulásától a bőrén, különös figyelmet kell fordítania arra az intézményre, amelyben magát az eljárást végzik. Most számos szépségszalon viszonylag alacsony díj ellenében kínálja az anyajegyek, papillómák és szemölcsök eltávolítását, de többségük nem tudja garantálni az eltávolítás teljes biztonságát és a nemkívánatos következmények hiányát. Amint a gyakorlat azt mutatja, az összes bőrneoplazma, beleértve a papillómákat is, csak kórházakban ajánlott eltávolítani, és miután konzultáltak egy bőrgyógyásszal, aki diagnosztizálja a betegséget, megállapítja annak pontos eredetét, és csak ezután írja elő az eltávolítási eljárást.