Az emberi papillomavírus tünetei, kezelése

az emberi papillomavírus tünetei és kezelése

A humán papillomavírus (HPV) egy olyan specifikus kórokozó, amely krónikus fertőző betegséget, az úgynevezett papillomavírus fertőzést okoz, amely az emberek körében a leggyakoribb fertőzés.

A modern orvostudomány ennek a mikroorganizmusnak több változatát ismeri, amelyek mindegyikének más-más megnyilvánulása van: szemölcsök a lábak, a karok és más testrészek bőrén, a nemi szemölcsök a nemi szervek nyálkahártyáján. A HPV kizárólag a bőr bazális rétegében él, és nemi úton terjed.

Fajták

Sokféle vírus létezik. Néhány közülük egyáltalán nem káros az emberre. Körülbelül negyven HPV-típus okozza a nemi szemölcsök kialakulását, mind a férfiak, mind a nők esetében. És vannak olyanok, amelyek kiváltják a rosszindulatú sejtek fejlődését.

Az emberi papillomavírus összes ismert fajtája közül a legelterjedtebb típusokat különböztetjük meg:

 • HPV, amely kukoricaszerű talpi szemölcsöket okoz;
 • lapos szemölcsöket okozó HPV;
 • HPV-k, amelyek a közönséges szemölcsök növekedését okozzák;
 • HPV, provokálva a nemi szemölcsök és papillómák kialakulását férfiaknál és nőknél;
 • Rákelőző HPV kiütések.

Az onkológiai betegségek kialakulásának valószínűsége szerint az összes HPV biztonságos vírusokra, alacsony onkogén kockázatú és magas onkogén kockázatú vírusokra oszlik. Ez utóbbiak a férfiak és a nők nemi szervén figyelhetők meg genitális szemölcsök és papillómák formájában. Ha ilyen típusú növekedéseket találnak, sürgős eltávolításuk szükséges.

Hogyan továbbítja

Az emberi papillomavírus nagyon fertőző. Maga a fertőzés az esetek többségében kora gyermekkorban, a környező világ csecsemők általi aktív felfedezése során jelentkezik, amelyben a gyermek bőre megsérül (horzsolások, karcolások). Ilyen károsodás révén jutnak be a papillomavírusok a gyermek testébe.

A vírus bizonyos törzsei felnőtteknél genitális szemölcsöket okoznak. Az átviteli mechanizmus ebben az esetben kizárólag szexuális. A vírus behatol a nemi szervek mikrotraumáiból egyik szexuális partnerből a másikba, beleértve az anális kapcsolatokat, valamint az orális szexet is.

Ezenkívül számos más módja van az emberi papillomavírus átadásának:

 • a vírus anya-gyermek átadása szülés közben. Ebben az esetben az újszülött papillómáinak kialakulása a száj és a torok nyálkahártyáján, valamint a végbélnyíláson és a nemi szerveken történik;
 • önfertőzés, amelyben a vírus borotválkozás vagy szőrtelenítés során terjed a test egyik részéről a másikra;
 • a vírus háztartási átvitele (zuhanyzóban vagy medencében).

Tünetek

Az egészséges ember immunitása a fejlődés korai szakaszában képes legyőzni a vírus aktivitását, ezért a legtöbb esetben az emberi papillomavírus semmilyen módon nem nyilvánul meg. Az immunitás csökkenése lehetővé teszi a vírus aktivizálódását, ami jellegzetes klinikai tünetek megjelenéséhez vezet. Miután a bőrön vagy a nyálkahártyán egy bizonyos helyen összegyűltek, a vírusok megzavarják a sejtek szaporodását, felgyorsítva osztódásukat. Ebben az esetben növekedések jelennek meg, amelyek jellemzik a vírus jelenlétét a szervezetben. A növekedések lehetnek papillómák, genitális szemölcsök, szemölcsök formájában.

A papilloma egy puha, hosszúkás növekedés, amely kocsonyával kapcsolódik a bőrhöz. Leggyakrabban papillómák képződnek a nők emlőmirigyei alatt, a hónaljban, az ágyékban, a nyakon és egyes esetekben az arcon. A papillómák száma és mérete gyorsan növekszik.

A szemölcsök kerekek, durvaak, tapintásra durvaak, jól körülhatárolható határokkal, 2–1 cm átmérőjűek. Leggyakrabban a kezeken, a könyökön, a térdeken képződnek.

A genitális szemölcsök meglehetősen lágy, durva felületű növekedések, amelyek kocsonyával vannak a bőrhöz rögzítve. Leggyakrabban a külső nemi szervek és a végbélnyílás területén alakul ki. A genitális szemölcsök megkülönböztető jellemzője a fürtök vagy karfiol formájában történő gyors növekedés.

nőknek

A női testbe kerülve az emberi papilloma vírus provokálja a genitális szemölcsök vagy genitális papillómák megjelenését (15 és 30 év között), és gyakran a méhnyak eróziójának és dysplasiajának kialakulásához is vezet. Az első neoplazmák általában a fertőzés pillanatától számított három hónapon belül jelentkeznek, és a legtöbb esetben a kisajkakon, a nyaki csatorna régiójában, a végbélnyílás körüli bőrön, a szájüregben találhatók. Hosszú ideig a fertőzés élhet a női testben, anélkül, hogy megmutatná önmagát. A menopauza kezdete aktiválja a vírust, amely a nemi szerv nyálkahártyájának sejtjeiben rosszindulatú daganatot okozhat.

Férfiak számára

A humán papillomavírus férfiakra jellemző jellemzője a betegség hosszú és tünetmentes fejlődése. A stabil immunitás hátterében a vírusnak nincs külső megnyilvánulása. De olyan tényezők, mint a hipotermia, a túlterhelés, a fertőző betegségek jelentősen csökkenthetik az immunitás szintjét, ami önmagában a bőrön és a nyálkahártyákon jelentkező daganatok formájában bekövetkező első klinikai tünetekhez vezet. A férfiaknál genitális szemölcsök (genitális papillómák) alakulhatnak ki, amelyek kedvenc élőhelye az anális terület és a pénisz. Férfiaknál a gége visszatérő formájú papillomatosisát is megfigyelhetjük.

Humán papillomavírus kezelése

A modern orvostudománynak nincs egyetlen olyan speciális gyógyszere sem, amely képes megvédeni az emberi papillomavírust. A növekedések többsége 6 hónap és 3 év közötti időszakban képes önmagában eltűnni. A korábban átvitt vírustípus egész életen át tartó immunitást fejleszt a szervezetben.

A HPV-kezelés az esetek elsöprő többségében nem a kórokozó, hanem aktivitásának külső megnyilvánulásainak megszüntetésére irányul. A szemölcsök és a papillómák eltávolításra kerülnek, ha kozmetikai kellemetlenségeket okoznak, vagy fájdalmasakká válnak. A nemi szemölcsök eltávolítása kötelező mind a férfiak, mind a nők körében. Az eltávolítás fő módszerei: elektrokoaguláció elektromos áram alkalmazásával, kriodestrukció folyékony nitrogén alkalmazásával.

A papillómák és szemölcsök kezelése a következő orvosi eljárásokat foglalja magában:

 • szemölcsök napi kezelése 20% szalicilsavoldattal hosszú ideig;
 • injekció a fertőzés helyére;
 • szemölcsök helyi kezelése krémekkel;
 • papillómák és szemölcsök cauterizálása speciális készítményekkel;
 • krioterápia (neoplazmák eltávolítása 3-4 alkalommal);
 • lézerterápia (1-3 alkalom).

Kezelés népi gyógymódokkal

A HPV-kezelés magában foglalja a hagyományos orvoslás alkalmazását. A leggyakoribbak a következők:

  a szemölcsök kezelése celandinlével, pitypanggal, zöld almával, aloe-val;
 • nyúlkáposzta, fagyasztott hegyi kőris, fokhagyma, Kalanchoe leveleiből készült morzsából készült tömörítések;
 • fürdők orbáncfű és kamilla erős infúziójával;
 • Szemölcsök kezelése a fűzfakéreg főzetével ecetben.

Ne várjon azonnali gyógyulást a népi gyógymódokkal történő kezelésből. Ez egy hosszú és kitartó folyamat. De a türelem és a kitartás pozitív eredménnyel jutalmaz.