A papillómák emberi testen való megjelenésének fő okai

a papillómák okai a testen

Bármely személynél kialakulhat olyan kóros képződés, mint a papilloma. Sőt, minél idősebb, annál több lehet a testen. Annak megválaszolásához, hogy miért jelennek meg a papillómák az emberi bőrön, részletesebben meg kell vizsgálni azok természetét. Ezek a képződmények kismértékű jóindulatú daganatok, amelyek hámsejtekből alakulnak ki. Az epidermisz felett helyezkednek el, szabálytalan cseppek formájában. Néha a papillómák nem a testen, hanem a nyálkahártyán, az ínszalagokon és egyes szerveken jelennek meg.

A kórokozó, amely a papillóma megjelenését okozza a testen, az emberi papillomavírus (HPV). Miután belépett a testbe, örökre benne marad.

Nézetek

A szakemberek több mint száz fajtát különböztetnek meg ezekből a daganatokból. Szerencsére közülük 5 leggyakrabban megjelenik az emberek testén. Mind különböznek egymástól:

 • Egyszerű,amelyek a felső végtagokon fordulnak elő. Évtizedekig létezhetnek, de néha önmaguktól eltűnnek. Leggyakrabban gyermekeknél és serdülőknél tapasztalhatók.
 • Lapos,gyakori a nyakon, az arcon, a felső végtagokon. Néha a bőrgyulladás egyik fő tényezője.
 • Talp,nagy kényelmetlenséget és súlyos fájdalmat okoz. Hatással vannak a lábakra.
 • Filiform,gyakori felnőtteknél és időseknél. Leggyakrabban a nyakon, az ágyékon és a hónaljon képződnek. Az ilyen papillómák gyakran a szem környékén lokalizálódnak.
 • Hegyes,amelyeket gyakran szemölcsnek neveznek. A nemi szerveken képződnek, és nagyon veszélyesek.

Fertőzés

Annak megértése, hogy miért jelenik meg a papilloma a testen, meg kell értenünk, hogy a vírus hogyan jut be a szervezetbe. A HPV megszerzésének számos módja van:

 • kapcsolat háztartás;
 • szexuális;
 • általános.

A kórokozó mikroszkopikus bőrelváltozásokon keresztül is behatol. Az újszülöttek fertőzése az anya születési csatornájában történik - a papillomavírus hordozója. A fertőzés után a gyermeknek gyakran anogenitális szemölcsök vagy gége papillomatosisai vannak.

A megjelenés okai

Természetesen a papillómák kialakulásának fő oka a HPV, de néha évekig nem adja ki magát, és kedvező körülmények között aktívan kezd fejlődni a testen. Különböző tényezők váltják ki a betegség előrehaladását. A papilloma okai:

 • alacsony immunitás;
 • gyakori fertőző betegségek;
 • depresszió és stresszes állapotok;
 • alkoholizmus;
 • gyógyszerek, különösen antibiotikumok hosszú távú alkalmazása;
 • a szexuális partnerek gyakori cseréje;
 • a gyomor-bél traktus betegségei;
 • nyilvános helyek, például szaunák, fürdők, uszodák, strandok felkeresése.

Annak ellenére, hogy a vírus megjelenésének okai különbözőek, számos provokáló tényező együttesen nagyszámú neoplazma növekedését okozza a testen.

Papillómák veszélye

A HPV-ben szenvedő embert veszélyeztetheti az onkológiai képződmények kialakulása, mivel a papillomavírus több típusát megkülönböztetik magas onkogenitással.

Gyakran ezek okozzák a rosszindulatú daganatok megjelenését a nemi szervek területén. A tumorok leggyakrabban időseknél alakulnak ki, bár újabban meglehetősen fiatal nőknél is megjelentek.

hogyan lehet megszabadulni a test papillómáitól

A papillomavírus gyakran a méhnyak erózióját okozza, ami növeli a rákos megbetegedések kockázatát. A férfiak számára a vírus nem jelent különösebb veszélyt, mivel a rosszindulatú daganatok kialakulásának valószínűsége nagyon alacsony. A nemi szerveken található papillómák némi kényelmetlenséget okoznak, ami megzavarhatja a teljes értékű nemi életet.

Ezek a testen lévő daganatok gyakran károsodnak. Különösen veszélyes a papillómák sérülése és fertőzése, amelyek a ruházat súrlódási helyein és a végtagok hajlatán helyezkednek el.

Borotválkozáskor a férfiak nagyon gyakran károsítják az arcon és a nyakon elhelyezkedő formációkat. De bármilyen mechanikai sérülés fertőzéshez és rosszindulatú daganattá degenerációhoz vezethet.

Jelek és diagnosztika

A HPV testbe való behatolása után az inkubációs periódus 2-3 hónapig tart. Bizonyos esetekben több évig is eltarthat. Ugyanakkor a vírus semmilyen módon nem árulja el önmagát, de a számára kedvező feltételek mellett a papillómák gyorsan megjelennek a testen. Ezeknek a daganatoknak a jelei:

 1. Egyszerű papillómákérdes felületű merevek. Méretük 1 mm-től több milliméterig terjedhet. Gyakran csoportokban lokalizálják őket. A tenyéren, az ujjakon és a poplitealis üregeken képződik. Az ilyen papillómák az immunrendszer károsodása esetén nőnek.
 2. A
 3. lapos papillómákszínükben gyakorlatilag nem különböznek a bőr tónusától. Hasonlítanak a lapos tetejű dudorokra. Ezek a képződmények gyakran kipirosodnak és viszketnek.
 4. A
 5. talpi képződményeknagyon hasonlítanak a kalluszokhoz. A fejlődés kezdeti szakaszában kis kúp alakú neoplazmák jelennek meg, amelyek fokozatosan jellegzetes peremű papillómává válnak. Mellette kisebb - lányos formációk jelennek meg.
 6. A
 7. filiform papillómáksárgás dudorok, amelyek fokozatosan növekednek. Méretük elérheti az 1-6 mm-t.
 8. A genitális szemölcsökaz immunrendszer meghibásodásakor jelennek meg. Jó egészség esetén ez a vírustípus évtizedekig szunnyadhat. A provokáló tényezők hatására jellegzetes képződmények jelennek meg a nemi szerveken. A férfiaknál a herezacskón, a pénisz fején és a frenumon lokalizálódnak. A nőknél a csiklón, a méhnyakon, a szeméremajkakon, a hüvelyben, a végbélnyílásban jelennek meg. Ezek a fájdalommentes képződmények, amelyek mérete 1 mm-től több centiméterig terjed, vékony szárúak. Hússzínűek, rózsaszínűek vagy vörösesek.

A bőrgyógyász segít diagnosztizálni egy adott típusú HPV-t. Az olyan szakemberek, mint urológus és nőgyógyász, a nemi szerveket is megvizsgálják neoplazmák szempontjából. A papilloma onkogenitásának meghatározásához vérvizsgálatot végeznek PCR (polimeráz láncreakció) és DNS-diagnosztika alkalmazásával. Általános szabály, hogy a szakember javasolja ugyanezen kutatás elvégzését a beteg szexuális partnere számára.

A nők a fenti teszteken kívül kolposzkópián és genitális biopszián mennek keresztül. Azok a betegek, akiknek papillomavírusa onkogén, évente kétszer végeznek nőgyógyászati ​​vizsgálatokat. A terhesség megtervezése magában foglalja a vírus előzetes diagnosztizálását és kezelését. Ha egy terhes nőnél genitális szemölcsöket észlelnek, a szakember javasolja ezen neoplazmák eltávolítását.

Kezelés

A papillómák különböző módszerekkel kezelhetők. Leggyakrabban különféle modern módszerekkel távolítják el őket. Ezek a következők:

 • kriodestrukció;
 • lézeres megsemmisítés;
 • termokoaguláció;
 • kémiai megsemmisítés;
 • sugársebészeti eltávolítás.

Ha a szervezetben HPV-t észlelnek, konzervatív kezelést is előírnak, amelynek során speciális gyógyszereket alkalmaznak. Megállítják a vírus szaporodását és növelik az immunsejtek aktivitását. A méhnyak károsodása esetén speciális kenőcsöket is alkalmaznak, amelyeket helyileg alkalmaznak. A papillomavírus kezelésének átfogónak kell lennie.

Megelőzés

Ezektől a daganatoktól sokkal nehezebb megszabadulni, mint megakadályozni megjelenésüket. Tudva, miért jelennek meg a papillómák a testen, egy személy a lehető legjobban megvédheti magát ezzel a vírussal való fertőzéssel szemben. Ehhez nem elég csak a betegség okainak megszüntetése, hanem rendszeres általános erősítő terápia elvégzése szükséges. A személyes higiénia minden szabályát be kell tartania.

Mivel senki sem mentes a papillomavírustól, erősítenie kell a test immunrendszerét, be kell tartania a higiéniát, be kell gyakorolni a védett szexet, és időben kezelnie kell az idegrendszer betegségeit. Amikor ezek a daganatok megjelennek, feltétlenül orvosnak kell megvizsgálnia, aki meghatározza a HPV típusát és javasolja a kezelést.